Voorkomen is altijd beter dan genezen
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Een waarheid als een koe. De meeste tandziekten zijn nu eenmaal welvaartsziekten en een direct gevolg van ons gedrag.
Cariës ( tandbederf ) ontstaat meestal geleidelijk en kan in een vroeg stadium gestopt worden wanneer op tijd wordt bijgestuurd. Ook tandvleesontstekingen zijn in een vroeg stadium nog volledig te genezen. Daarom hechten we veel waarde aan preventie. Bij de periodieke controles zal er aandacht aan besteed worden. Vaak zal bij de controle ook een gebitsreiniging worden uitgevoerd.
Twee maal per dag (elektrisch) poetsen, tenminste één maal per dag de ruimten tussen de tanden en kiezen schoonmaken , het gebruik van fluoride tandpasta , gezonde voeding en het beperken van het aantal consumptie-momenten per dag zijn de belangrijkste adviezen.
Bij kinderen en adolescenten wordt vaak aanvullende fluoride gegeven. Wij doen dit door een fluoridehoudende vernislaag aan te brengen op plaatsen waar cariës dreigt te ontstaan. Dit is veel aangenamer voor kinderen dan de bekende bitjes met fluoridegels.
De diepe kauwgroeven van blijvende kiezen zijn extra gevoelig voor gaatjes: deze groefjes kunnen met een composietlak permanent worden verzegeld (sealen).
Met name bij ouderen zien we dat de beschermende werking van speeksel vermindert. Het evenwicht in de mond raakt verstoort waardoor sneller gaatjes ontstaan en tandvleesproblemen optreden dan voorheen. Een onaangename ademgeur is een signaal dat er mogelijk iets aan de hand is. Vaak merkt men het zelf nog niet op maar extra preventie is dan wel noodzakelijk. Veel medicijnen hebben verminderde speekselproductie als bijwerking. De speekselklieren worden als het ware lui: ze moeten harder geprikkeld worden om speeksel aan te maken. Kies daarom voor vezelrijk voedsel waar u flink op moet kauwen, dat helpt. Daarnaast helpt het om af en toe een snoepje te nemen met Xylotol als suikervervanger: bijvoorbeeld Smint of Xylitol houdende kauwgom. Liever geen zure snoepjes want die zijn schadelijk voor het glazuur.
Bepaalde ziekten, zoals Sjögren, kunnen een ernstige droge mond geven. Dit vraagt om een maatwerk aanpak.
De mondhygiënisten en de preventie assistentes kunnen uw vragen beantwoorden en u een advies op maat geven.